Street Mobsters

Игри с виртуална реалност

Игри с виртуална реалност

Игри във виртуална реалност (VR игри)

Прилагането на триизмерна (3-D) изкуствена среда към компютърните игри е известно като игри с виртуална реалност. Настройките за виртуална реалност се създават със софтуер за VR и се представят на потребителя по такъв начин, че да заменят околната среда в реалния свят, позволявайки на потребителя да спре неверието и да изживее VR средата, сякаш е реална.

VR игра, на най-основното си ниво, може да се състои от 3-D картина, която може да се разглежда интерактивно на компютър чрез преместване на клавиши, мишки или сензорни екрани. VR шапки, обвиващи се дисплеи и VR стаи с носими компютри и сензорни компоненти, включително аромати и хаптични устройства за тактилно въвеждане, са по-напреднали и потапящи примери.

Игри с виртуална реалност от много видове

Предлагат се индивидуални VR игри, както и мултиплейър, онлайн VR игри. Някои VR игри (които в името на този ЧЗВ включват игри, базирани на VR, AR и/или MR) потапят играчите във физическа война, докато други, като моторни състезания и акробатично летене, са по-малко борбени. Други VR игри изискват от играчите да решават проблеми, да преместват предмети или да изследват нови места, самостоятелно или с други.

Лаптопите за игри с виртуална реалност и игралните кули с готовност за VR са популярни платформи, но има много видове игри с виртуална реалност въз основа на вида на използваното компютърно оборудване:

VR игри на компютри и лаптопи: Игрите, играни на компютри от висок клас, предлагат най-изчерпателната виртуална среда и възможности за игри. Oculus Rift и HTC Vive са две популярни VR слушалки за компютри и лаптопи в края на 2021 г.
Игри с виртуална реалност на конзоли: Тези игри са сравними с тези, които се играят на компютри, но могат да се играят само на игрални конзоли на определени производители. Слушалките/платформата за PlayStation VR са отличен пример.
VR игри за смартфони: Производителите на смартфони пускат свои собствени VR слушалки, контролери и игри за мобилни VR игри (VR, AR и MR). Samsung Gear VR е една такава слушалка/платформа.

Аксесоари за игри с виртуална реалност

Радостта от игрите с виртуална реалност произтича от гледна точка на първо лице и от способността на всеки играч да влияе на виртуалния свят. За разлика от традиционните видеоигри, където героят на играча се вижда отзад и/или малко отгоре, играчите на VR понякога се чувстват така, сякаш гледат действието през очите на своя герой.

Подобрените VR слушалки или очила, които са част от практически всяко VR игрово изживяване, са основно отговорни за тази различна перспектива и възможност за игра. Редица допълнителни устройства могат да се използват за преобразуване на движенията на играча в реалния живот в действие на екрана за допълнително въвеждане и контрол.

Ето някои често срещани аксесоари и устройства за VR игри:

Слушалки и очила за игри с виртуална реалност:

Слушалките, които носите на главата си, за да се потопите в играта, са най-важното оборудване за VR игри. Пазарът на слушалки и очила бързо се разраства. От висококачествени VR слушалки с контрол на движението, които записват и предават движенията на цялата ви глава и очите, до по-основни VR очила, които просто показват симулираната среда за 3D игри, има по нещо за всеки.

Игрови контролери за виртуална реалност:

Вашите телесни движения се превеждат в изпълнение на играта с помощта на VR контролер. Повечето VR игри, като традиционните видео игри, използват ръчно базиран контролер (джойстик, геймпад или дори ръкавици) за насочване, стрелба и изпращане на поръчки. Детектор/контролер за движение се използва и в по-мощни VR игри, за да открие и имитира вашето поведение в реалния живот (ходене, хвърляне и т.н.) в играта.

Ръкавици за игри с виртуална реалност:

Сензорните ръкавици за VR игри дадоха на днешните VR игри нова степен на реализъм. Ръкавиците за VR разпознават минутни движения на ръцете и пръстите, което позволява на разработчиците да създадат ново поколение VR игри, които се нуждаят от играчи да вземат малки предмети, да хванат и пренасят предмети и т.н.

Lenovo.com разполага с богат избор от слушалки и аксесоари за виртуална реалност, както и много от най-популярните днес VR игри. За състезателни игри има допълнителни специални мишки и посочващи устройства, както и волани и ускорители. Има и VR бягащи пътеки, които откриват и съобщават скоростта и разстоянието ви при ходене или бягане.

Категории