Street Mobsters

Социални игри

Социални игри

Разработчиците се опитаха да се възползват от потенциала, даден от уеб сайтове като Facebook и Myspace, тъй като социалните медии избухнаха в популярност в началото на двадесет и първи век. Те създадоха уеб-базирано игрово изживяване, което беше подобно на по-ранни домашни конзоли, използващи приложения за анимация като Flash. Тези игри бяха популярни поради опростената си игра и наподобяващи анимационни изображения и много от тях предлагаха стимули за играчите да привличат нови играчи към играта. Най-популярните „игри във Facebook“, като Mafia Wars на Zynga (2008) и Farmville (2009) и The Sims Social (2011) на EA, направиха най-много пари, като наградиха играчите за ангажиране с рекламни партньори и продажба на пари в игра.

Конзола за игри

Sony Computer Entertainment дебютира с конзолата за видеоигри PlayStation през 1994 г. Възходът на Sony към надмощие в бизнеса с видео игри започва с PlayStation, една от новото поколение 32-битови платформи. PlayStation, понякога известна като PS One, беше първата конзола, която използва компакт дискове (CD), сигнализирайки за прехода на индустрията за видеоигри от касети.

Sony реши да промотира собствената си конзола след неуспешно партньорство с Nintendo за разпространение на PlayStation като Super Nintendo Entertainment System – CD в началото на 90-те години. През декември 1994 г. PlayStation беше представена в Япония, а през септември 1995 г. беше пусната в Съединените щати; и двете стартирания бяха посрещнати с критични похвали и силни продажби. Twisted Metal и Ridge Racer бяха две от най-популярните игри. До 2005 г. PlayStation е продала 100 милиона копия, което я прави първата платформа, която прави това. Final Fantasy 7, Crash Bandicoot и Tekken бяха сред първите игри за PlayStation, всички от които вдъхновиха множество продължения.

Бойни игри на компютъра

Електронната бойна игра е тип електронна игра, в която героят на играч се състезава срещу герой, контролиран от друг играч или играта. Тези игри могат да имат за цел реализъм или да включват фантастични аспекти. Жанрът започна в японските видео аркади и сега се намира предимно на домашни видео конзоли, като онлайн мачовете са особено популярни.

Категории